davenport vervic sunderic

Одржан први заједнички састанак представника Србије у ОМК и националних радних група

Први заједнички састанак представника Србије у Отвореном методу координације у образовању и обуци и чланова националних радних група одржан је у среду, 1. априла 2015. године у Београду. Циљ састанка је био конституисање националних радних група које су организоване у складу са ОМК групама на нивоу Европке уније. Главни задатак националних радних група је да пруже подршку преставницима Србије у њиховом учешћу у ОМК-у, као и да на најбољи начин искористе доступност овог механизма за унапређење система образовања у Србији.

Састанак су свечано отворили Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, амбасадор Мајкл Давенпорт, шеф Делгације Европске уније у Републици Србији и Жарко Шундерић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

На првом делу састанка Мирјана Бојанић, специјална саветница министра просвете, науке и технолошког развоја и Јелена Марковић, координаторка за образовање и развој људског капитала Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, представиле су начин на који ОМК функционише и указале на значај формирања националних група које ће се бавити идентичним темама у области образовања и обуке.

Други део састанка је био посвећен раду у појединачним групама, где су представници Србије у ОМК упознали чланове националних радних група са активностима својих ОМК група и представили начин на који они могу да допринесу како њиховом раду у ОМК тако и преношењу знања и примера добре праксе у национални систем.

Свака национална радна група је дефинисала следеће кораке и задатке и заказала састанке на којима ће се бавити конкретним питањима везаним за различите области образовног система у Србији.

Оставите одговор